Veneus oedeem

veneus oedeemWat is veneus oedeem?

Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico.
Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Soms zien we een bruinachtige verkleuring van de huid.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstofrijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet, dat via het lymfestelsel aan het bloed afgegeven wordt (meer uitleg vindt u op de pagina lymfoedeem).
Vocht hoopt zich op in de benen, met name rond de enkels die in de loop van de dag dik en opgezwollen raken. De bloeddruk in de beenvaten neemt toe, vaten en vaatjes verwijden zich en er ontstaan spataderen.
Veneus oedeem verhindert een goede doorbloeding van de huid van benen en enkels. Daardoor genezen wondjes op die plaatsen slecht en neemt het risico op een open been (ulcis cruris) toe. Stel een behandeling daarom niet uit en neem contact op met de huidtherapeut.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.
Een behandeling tegen veneus oedeem kan onder meer bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage: De huidtherapeut stimuleert met zachte pompbewegingen de afvoer van het lymfevocht.
  • Ambulante compressietherapie: Hierbij worden zwachtels gebruikt om het vocht in een korte tijd te verminderen.
  • Steunkousen: Steunkousen geven tegendruk om de ledematen, om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terugkomt.

Meer informatie over de behandelingen vind u op de pagina oedeemtherapie.