Steelwratjes

steelwratjesWat zijn steelwratjes (fibromen)?

Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn goedaardige huidgezwelletjes die bijzonder veel voorkomen. Iedereen van 30 jaar en ouder heeft er wel ergens een of meer op de huid. Gesteelde fibromen lijken een soort huidflapjes die met een smal steeltje aan de huid vast zitten. Ze zijn huidkleurig en kunnen slechts 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen voor! De kleine exemplaren komen soms in grote aantallen voor, met name in de oksels, de liezen, de hals en bij vrouwen ook onder de borsten.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat steelwratjes?

Het is nog onduidelijk hoe steelwratjes ontstaan. U kunt er daarom ook niets aan doen om fibromen te voorkomen. Ze gaan ook niet vanzelf weg maar zullen zelfs in de loop van de jaren groter worden. Hoewel iedereen fibromen kan ontwikkelen hebben mensen met overgewicht of diabetes wel meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Steelwratjes zijn volstrekt goedaardig. Soms kunnen ze wel klachten veroorzaken: zo kunnen ze afgekneld raken of geraakt worden bij het scheren van de huid. De behandeling is zeer eenvoudig zonder littekenvorming.

De huidtherapeut kan op twee verschillende manieren fibromen verwijderen.

  • Het steeltje van het fibroom kan met een (steriel!) schaartje worden afgeknipt. In veel gevallen is het steeltje zo dun dat verdoving niet nodig is. Er blijft een miniscuul oppervlakkig wondje over dat met een pleister kan worden afgedekt.
  • Bij coagulatie gebruikt de huidtherapeut een klein naaldje dat het fibroompje vanaf het oppervlak van de huid verhit. De fibroom wordt daarbij losgeweekt en zal daarna verschrompelen. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Dit valt meteen of enkele dagen na de behandeling af.