Schimmelnagels

Wat zijn schimmelnagels?

schimmelnagel

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van “kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening, die soms gepaard gaat met pijnklachten. In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op infectie wordt groter naarmate men ouder wordt.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfectie ontstaat vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder die omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus ook gemakkelijk mee in contact. Vooral gemeenschappelijke douches en kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s zijn berucht. Wanneer u daar op blote voeten loopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan een schimmelnagel door middel van de ND-Yag laser behandelen. De laserbehandeling tegen schimmelnagels berust op selectieve verhitting van de nagelplaat waardoor schimmels gedood worden. Alle nagels die geïnfecteerd zijn worden tijdens dezelfde sessie behandeld. Omdat nagels langzaam groeien, zien we het effect van de behandeling pas na 3 tot 6 maanden. Ondanks de optredende hitte van de laserstraal is de behandeling goed te verdragen.

Meer informatie over deze behandeling vindt u op de pagina “schimmelnagels laseren”.