Rosacea

rosaceaWat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes, maar heeft daar verder niets mee te maken. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor. Rosacea is een hardnekkige aandoening, die goed te behandelen is. De afwijkingen hebben echter de neiging steeds weer de kop op te steken. Over het algemeen bedreigt rosacea de gezondheid niet. De meeste patiënten zoeken hulp in verband met de cosmetisch storende afwijkingen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat rosacea?

Het is niet bekend wat de oorzaak is van rosacea. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt de aandoening vaker voor in de familie. Sommige factoren verergeren de klachten van rosacea: warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Maar het is nooit aangetoond dat deze factoren de oorzaak zijn van de aandoening.
Een oorzakelijke rol van voeding is ook nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Rosacea is niet te genezen maar de huidtherapeut kan wel verschillende behandelingen combineren om ervoor te zorgen dat uw huid rustiger wordt.