Pigmentvlekken

pigmentvlekkenWat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn de onregelmatige, bruine vlekken die bij veel mensen op de huid voorkomen, en dan met name op de rug van de handen en in het gezicht. Andere namen hiervoor zijn ouderdomsvlekken, levervlekken, zonnevlekken. In de medische wereld worden deze vlekken lentigo genoemd. Deze vlekken ontstaan voornamelijk daar waar de huid veel in de zon komt. Daarom hebben de meeste mensen vanaf de middelbare leeftijd er wel een paar: hoe ouder iemand is, des te meer zon er op de huid is geweest. Daarnaast speelt de afnemende hormonale activiteit een rol.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigment (melanine) in de huid wordt gevormd door pigmentvormende cellen (melanocyten). Dit gebeurt om de huid tegen de UV-stralen van de zon te beschermen. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de zon des te meer pigment er wordt gevormd. Dit geeft de huid de gebruinde tint die veel mensen zo graag willen hebben. Het bruinen van de huid is dus een reactie van de huid om zich te beschermen tegen UV-stralen. Als de huid erg veel in de zon komt kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven: er wordt dan te veel pigment aangemaakt dat bovendien ongelijkmatig wordt verdeeld. Er ontstaan ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) die te zien zijn als donkere vlekken: pigmentvlekken. Vooral UV-A stralen zijn hier de oorzaak van.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt alleen donkere (dus geen witte) goedaardige pigmentvlekken. Niet alle pigmentvlekken kunnen behandeld worden. Dit heeft te maken met hoe diep het pigment in de huid zit. Voor het behandelen van de pigmentvlekken gebruikt de huidtherapeut de Alexandrite laser of het Ellipse IPL apparaat.

Meer informatie over het laseren van pigmentvlekken vindt u op de pagina “pigmentvlekken laseren”.