Overbeharing

overbeharingWat is overbeharing?

We spreken van overbeharing als er te veel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

  • Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
  • Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat overbeharing?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij Huidzorg 073 wordt gebruikgemaakt van twéé verschillende technieken op het gebied van definitief ontharen.

  • Laserontharen is een zeer effectieve methode om donkere haren definitief te verwijderen. De huidtherapeut werkt tijdens deze behandeling met de professionele Alexandrite laser. De Alexandrite laser maakt gebruik van een lichtstraal die tot diep in de huid doordringt en een gecontroleerde hoeveelheid warmte afgeeft. Deze gecontroleerde warmte zorgt ervoor dat de haarwortel wordt vernietigd. Daarnaast bevat de Alexandrite laser een gepatenteerde Dynamic Cooling Device™ (DCD™) technologie die de bovenste huidlagen beschermt door middel van intensieve huidkoeling met cryogeen. De laser en DCD™ koeling vormen samen een optimale behandeling met minimale bijwerkingen. Meer informatie vindt u op de pagina laserontharen.
  • Elektrisch ontharen is effectief bij alle kleuren haren (blond, grijs, rood, bruin, zwart). Deze techniek is alleen geschikt voor kleinere oppervlaktes zoals het gezicht. Er wordt gebruikgemaakt van een minuscuul naaldje, waarmee haren één voor één behandeld zullen worden. De huidtherapeut laat het naaldje in het haarzakje glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker, waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Meer informatie vindt u op de pagina elektrisch ontharen.