Steunkousen aanmeten

  • Steunkousen aanmeten

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Uw huisarts of specialist heeft u steunkousen voorgeschreven. Aan de hand van de verwijzing zal bij de eerste afspraak uw ziektebeeld in kaart worden gebracht. De huidtherapeut zal daarna bij u de steunkousen aanmeten. Aan de hand van de maten en het voorschrift van de arts wordt bepaald wat voor u de beste steunkousen zijn. U heeft de keuze uit kniekousen, kousen tot aan de liezen, steunpanty’s en armkousen. Daarnaast zijn steunkousen ook in verschillende diktes en kleuren te verkrijgen.

Wat doet een steunkous?

Bij mensen met lymfoedeem, spataders, oud-trombosebeen of een ulcus cruris is er sprake van opeenhoping van vocht. Dit komt omdat er te veel lymfevocht wordt “geproduceerd” of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping ontstaan.
De vochtproductie in de weefsels kan men remmen door de druk van buiten te verhogen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een been/arm te zwachtelen of therapeutische elastische kousen te dragen. De druk van de steunkousen die van buitenaf wordt gegeven, samen met de spierpompwerking van binnenuit, stimuleren de lymfevaten en aderen tot een betere afvoer.

steunkousen

Wanneer moet een steunkous gedragen worden?

Steunkousen worden in de ochtend aangedaan en mogen voor het slapen gaan weer uit. Zolang de klachten aanwezig zijn zult u de kousen moeten blijven dragen. Voor sommige mensen zal dat levenslang zijn.

Hoeveel steunkousen krijgt u?

Dit hangt geheel af van uw zorgverzekeraar. Meestal krijgt u 2 kousen (als het 1 arm of been betreft) of 2 paar kousen vergoed (als het 2 armen of benen betreft). Daarna ontvangt u om de 12 maanden 2 (stuks of paar) nieuwe kousen. Om het aan- en uittrekken te vergemakkelijken zijn er diverse aan- en uittrekhulpen verkrijgbaar.

Wordt de behandeling vergoed?

Steunkousen aanmeten wordt vergoed uit de basisverzekering mits u een verwijzing heeft van een arts. Hierbij is uw wettelijke eigen risico van toepassing.

Afspraak inplannen