Oedeemtherapie

  • Oedeemtherapie

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Oedeem – ook wel vocht genoemd – kan veel verschillende oorzaken hebben. Oedeem kan ontstaan na een operatie, behandeling van kanker, verwijdering van lymfklieren, immobiliteit, spataders enz. Klachten die kunnen ontstaan zijn een zwaar, vermoeid gevoel in de ledematen, een trekkerige en gespannen huid, tintelingen, bewegingsbeperking en een toename van de omvang.

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Samen vormen ze oedeemtherapie.

Manuele lymfedrainageManuele lymfedrainage
Bij lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

 

ZwachtelenZwachtelen
Vaak wordt manuele lymfedrainage gecombineerd met het zwachtelen van de ledematen door middel van compressieverband. Bij het zwachtelen wordt via het huidoppervlak gecontroleerde druk uitgeoefend op de oppervlakkige bloedvaten. Het doel van het zwachtelen is om het vocht zo snel mogelijk terug te dringen. Hierbij is bewegen van groot belang.

 

LymfetapingLymfetaping
Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om te zwachtelen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymfetaping. De speciale tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.

 

Endermologie (LPG)Endermologie
Bij de behandeling van oedeem kan het endermologie apparaat worden toegepast. Tijdens de behandeling wordt de huid via zuiging omhoog gehaald, gemasseerd en op- en afgerold. Door deze beweging voortdurend uit te voeren worden weefselblokkades opgeheven en ontstaat er een intensieve doorbloeding van de huid en de onderliggende bindweefsels. Het endermologie apparaat kan gebruikt worden bij de behandeling van lymf- en lipoedeem, brandwonden, littekens en verhardingen.

 

LymphapressLymphapress
Om een oedeembehandeling te ondersteunen kan er gebruik gemaakt worden van een lymphapress. De speciale meerkamermanchet met overlappende kamers zorgt ervoor dat er druk op het betreffende lichaamsdeel wordt uitgeoefend. Deze kamers worden door middel van lucht één voor één tot de gewenste druk opgepompt. Door de lymphapress wordt de natuurlijke bloed- en lymfecirculatie van het lichaam gestimuleerd.

 

SteunkousenSteunkousen
Wanneer het gebied vrij van oedeem is, is het noodzakelijk om een steunkous aan te meten om het resultaat te behouden. Door met een steunkous druk uit te oefenen op de huid krijgt het vocht niet de kans zich op te hopen. Er zijn tegenwoordig vele soorten steunkousen in verschillende lengtes, diktes en kleuren. Meer informatie vindt u op de pagina steunkousen.

 

LittekenbehandelingLittekentherapie
De verstoring van het lymfestelsel (dit is de oorzaak van lymfoedeem) komt vaak voor na een operatieve ingreep bij borstkanker. Het litteken en de omringende huid krijgen daarbij ook de nodige aandacht van de huidtherapeut. De huid kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een massage van het littekenweefsel en de omringende huid maakt beide soepeler. Siliconenpleisters of lymfetape ondersteunen dit effect.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Door de vochtafvoer vermindert de druk in de weefsels. Het strakke gevoel vermindert of verdwijnt, u kunt uw ledematen beter gebruiken en eventuele pijn vermindert of verdwijnt ook. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van een wond.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfevaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.
Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding. Uw huidtherapeut geeft graag nader advies.

Worden de behandelingen vergoed?

Of de behandelingen worden vergoed is afhankelijk van de indicatie en hoe u verzekerd bent. Een chronische indicatie wordt vergoed uit de basisverzekering en een niet-chronische aandoening uit de aanvullende verzekering. Huidzorg 073 heeft met iedere zorgverzekeraar een contract.

Afspraak inplannen