Lymfoedeem

lymfoedeemWat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Lymfoedeem geeft een (lood)zwaar gevoel in armen of benen, een gevoel van spanning rondom polsen, vingers, enkels, ellebogen of knieën, meestal aan de zijde van het lichaam waar het lymfestelsel beschadigd is. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen.
Om lymfoedeem te begrijpen is het goed te weten hoe het lymfevaatstelsel werkt. Slagaders voeren bloed van het hart naar de weefsels en het merendeel hiervan wordt via aders weer teruggevoerd naar het hart. Een klein deel van de bloedvloeistof (serum) treedt uit de kleinste bloedvaten en komt als lymfevocht terecht in de weefsels. Het lymfevocht wordt door de lymfevaten teruggevoerd naar een grote ader vlakbij het hart. De lymfevaten passeren hierbij vele lymfeklieren. In de lymfeklieren zitten veel witte bloedcellen, die eventuele ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, enzovoort) kunnen opruimen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat lymfoedeem?

In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van lymfevaten en lymfeklieren. Als er dan ook nog extra veel lymfevocht wordt aangemaakt, bijvoorbeeld door zware lichamelijke inspanning, door invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld warm weer) of door een infectie, dan wordt het helemaal moeilijk om dit af te voeren. Er bestaan twee soorten lymfoedeem: primair en secundair.

  • Bij primair lymfoedeem is er sprake van aangeboren afwijkingen van het lymfesysteem. Hierdoor kunnen vanaf de geboorte minder lymfevaten aanwezig zijn of deze functioneren minder goed dan normaal.
  • Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een operatie waarbij de lymfeklieren verwijderd worden of na een bestraling.

oedeem     lymfoedeem

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.
Een behandeling tegen lymfoedeem kan onder meer bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage: De huidtherapeut stimuleert met zachte pompbewegingen de afvoer van het lymfevocht.
  • Ambulante compressietherapie: Hierbij worden zwachtels gebruikt om het vocht in een korte tijd te verminderen.
  • Lymfetaping: Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymfetaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.
  • Steunkousen: Steunkousen geven tegendruk om de ledematen om ervoor te zorgen dat het oedeem niet terug komt.
  • Littekenbehandeling: De verstoring van het lymfestelsel komt vaak voor na een operatieve ingreep. Het litteken en de omringende huid krijgen daarbij ook de nodige aandacht van de huidtherapeut. De huid kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een massage van het littekenweefsel en de omringende huid maakt beide soepeler. Siliconenpleisters of lymfetape ondersteunen dit effect.

Meer informatie over de behandelingen vindt u op de pagina oedeemtherapie.