Littekens

Litteken-HuidzorgWat zijn littekens?

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).

 

We onderscheiden verschillende soorten littekens:

 • ‘Gewone’ littekens: als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep.
 • Atrofische littekens: doordat het weefsel onder het litteken verminderd is, liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acne of waterpokken.
 • Hypertrofische littekens: dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie).
 • Keloïdale littekens: deze zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen tot onregelmatige, abnormaal verdikte plekken.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat een litteken?

Een wond geneest in drie fasen:

 • De ontstekingsfase: deze duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en komt de wondgenezing op gang waarbij littekenweefsel en collagene vezels aangemaakt worden.
 • De regeneratiefase: deze duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
 • De rijpingsfase: begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood en voelt oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijker dan op andere plekken.

littekenbehandeling

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen van littekens door de huidtherapeut zijn:

 • Camouflagetherapie om verkleuringen van een litteken te camoufleren.  Meer informatie vindt u op de pagina camouflagetherapie.
 • Massages ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
 • Het aanbrengen van drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.
 • Chemische peeling. Hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
 • Micro-needling door middel van de dermica pen. Tijdens deze behandeling wordt gebruikgemaakt van 11 minuscule naaldjes die kleine verticale kanaaltjes in het littekenweefsel maken. Deze minuscule verticale kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Het herstelproces zorgt voor huidvernieuwing waardoor littekens verminderen. Meer informatie vindt u op de pagina microneedling.
 • De fractional laser is bij Huidzorg 073 de meest effectieve behandeling om littekens te behandelen. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het gehele behandelde gebied vervangen waardoor littekens vervagen of zelfs verdwijnen. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.