Huidveroudering

huidverouderingWat is huidveroudering?

Wanneer een mens ouder wordt, verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Behalve het natuurlijke verouderingsproces bestaat ook de extra snelle huidverandering door overmatige blootstelling aan zonlicht.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe verloopt de normale huidveroudering?

De huid begint vanaf het 30e levensjaar tekenen van veroudering te vertonen. In de loop van de jaren nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. Een verouderende huid is dun, kwetsbaar, slap (verlies van elasticiteit) en droog.

Deze kenmerken zijn het gevolg van de volgende processen:

  • de opperhuid (epidermis) wordt steeds dunner
  • de lederhuid (dermis) verandert:
  • vermindering van bloedvaten in de huid
  • vermindering van bindweefsel (collageen) en elastinevezels
  • vermindering van aantal talgklieren en hun functie. Dit veroorzaakt een droge huid.

Door vermindering en verbrokkeling van de elastinevezels verliest de huid zijn elasticiteit. De verouderende huid vertoont dan rimpels en het typische ‘sigarettenpapier’-aspect: talloze kleine, ondiepe rimpeltjes die verdwijnen door de huid iets op te rekken.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een ongezonde levensstijl het uiterlijk sneller doen verouderen. Stel je huid daarom niet te vaak bloot aan de zon, stop met roken, beperk het gebruik van alcohol en eet gevarieerd.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Er zijn verschillende soorten behandelingen die kunnen worden toegepast om de huidconditie te verbeteren.

  • Chemische peeling is een techniek om rimpels en onregelmatigheden van de huid minder zichtbaar te maken. Ook zonbeschadiging en vlekkerige pigmentatie van de huid kunnen ermee worden behandeld. De huid wordt egaler en gladder. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.
  • Bij een micro needling behandeling worden door middel van 11 minuscule naaldjes kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Deze minuscule verticale kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar verwonden de huid precies genoeg om het natuurlijke herstelproces te activeren. Door de prikkeling in het bindweefsel komen actieve groei- en helende factoren vrij die zorgen voor de aanmaak van nieuw collageen en elastine. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor de huid steviger en gladder wordt. Door deze factoren zal huidverjonging plaatsvinden. Meer informatie vindt u op de pagina microneedling.
  • De fractional laser is bij Huidzorg 073 de meest effectieve behandeling om lijntjes en rimpels te behandelen. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het hele behandelde gebied vervangen waardoor de huid strakker en steviger wordt. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.
  • Daarnaast geeft de huidtherapeut advies over huidverzorgingsproducten. De huidverzorgingsproducten worden vaak geadviseerd als voorbereiding op de bovengenoemde behandelingen en om de huidveroudering te vertragen.

Om huidverbetering te constateren maken we voordat we starten met een van de bovenstaande behandelingen een huidanalyse met de Observe 520.