Gerstekorrels

gerstekorrelsWat zijn gerstekorrels (milia)?

De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acne of puistjes. Een gerstekorrel is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Bij pasgeborenen gaan ze vanzelf weer over in enkele weken. Het kan ook op oudere leeftijd ontstaan, meestal in het gezicht. Die gaan vaak niet vanzelf over, in dat geval kunnen ze eenvoudig verwijderd worden door de huidtherapeut.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Er bestaat ook een vorm waarbij er heel veel milia bij elkaar zitten. Dat wordt milia en plaque genoemd. Meestal zit dat op de oogleden of rond of achter de oren.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan gerstekorrels zeer gemakkelijk en nagenoeg pijnloos verwijderen.

Eerst wordt de huid schoongemaakt met alcohol. Daarna wordt met de punt van een scherp naaldje een klein sneetje gemaakt over de milia. Vervolgens wordt de inhoud er uitgedrukt met de hand. De huid kan enkele uren na de behandeling roder zijn dan normaal.

Ga vooral niet knijpen in een gerstekorrel zonder dat er eerst een sneetje in is gemaakt aan de bovenkant. De cysten hebben een stevige wand. Het effect van knijpen is vaak veel beschadiging van de huid er omheen, infectie, of het openspringen van de gerstekorrel de verkeerde kant op, naar binnen in plaats van naar buiten.

Bij heel veel milia op één plek wordt soms vitamine-A crème (tretinoïne crème) voorgeschreven, of het gehele gebied wordt behandeld met een chemische peeling.