Couperose

Wat isvaatlaser couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine rode en/of blauwe bloedvaatjes in de huid. Meestal treden de eerste uitgezette bloedvaatjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt voornamelijk voor op de wangen, neus en kin. Door met de vingertop op het vaatje te drukken, verdwijnt de roodheid eventjes. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.
De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijke factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

  • Erfelijkheid: couperose komt vaker voor binnen families
  • Overmatige blootstelling aan de zon of de zonnebank
  • Huidtype: mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose
  • Chronisch gebruik van corticosteroïden bevattende crèmes of zalven op het gezicht
  • Temperatuurschommelingen

Couperose

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan op twee verschillende manieren couperose behandelen. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de vaatjes. Beide methoden hebben als doel het vaatje dicht te branden.

  • Bij grotere zichtbare adertjes maken we gebruik van de ND-Yag laser. Met de ND-Yag laser wordt door middel van een laserstraal het vaatje dicht gebrand.
  • Bij diffuse roodheid of zeer fijne (haar-)vaatjes maken we gebruik van het Ellipse IPL apparaat. De Ellipse heeft een andere golflengte die zeer geschikt is om oppervlakkige vaatjes te behandelen.

Meer informatie vindt u op de pagina vaatlaser.