Acne

Wat is acne?

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat acne?

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer, ook wel talg genoemd. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

acne

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne. Vaak worden verschillende behandelingen gecombineerd om het beste resultaat te behalen.

Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

  • Manuele reiniging van de huid: Het verwijderen en ledigen/aanprikken van mee-eters en puistjes.
  • Dieptereiniging van de huid door middel van een chemische peeling: Doel hiervan is het verwijderen van dode, losse huidcellen, zodat de poriën minder blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en de talg zal minder snel in de porie ophopen. Bovendien worden littekens als gevolg van de acne verminderd. Meer informatie vindt u op de pagina chemische peeling.  
  • Adviezen over huidverzorging en het gebruik van verzorgingsproducten: Het is belangrijk de huid goed te verzorgen, vooral in combinatie met crèmes die eventueel de huisarts of dermatoloog heeft voorgeschreven.

Meer informatie over de verschillende soorten behandelingen vindt u op de pagina acnetherapie.