Striae

Fractional laserWat is striae?

Striae is een van de vervelendste huidproblemen. Naar schatting krijgen 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren striae.

In een vroeg stadium zijn striae parallel aan elkaar lopende rode lijnen in de huid. De lijnen hebben vaak kenmerken van verzonken littekens en kunnen in lengte variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. De rode kleur die de striae in een vroeg stadium vertonen kan soms zeer lang aanhouden. In de loop van de tijd verkleuren de meeste striae langzaam via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig. Dit proces kan soms jaren duren.

Plan een gratis intakegesprek om te kijken wat de huidtherapeut voor u kan betekenen.

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaan wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar getrokken wordt door snelle groei van het lichaamsdeel in kwestie. Het is niet ernstig maar kan cosmetisch storend zijn.

Striae kunnen ontstaan op elk deel van de huid dat een relatief snelle groei doormaakt. Hoe jonger de huid is, hoe groter het risico. Er zijn verschillende groepen mensen die een vergroot risico hebben op het ontstaan van striae:

  • zwangeren (buik en borsten)
  • pubers en adolescenten (dijen, billen, borsten)
  • mensen met overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen)
  • bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten)
  • mensen die gebruik maken van corticosteroïden (zalf, prednison)

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut kan striae behandelen met de fractional laser. Tijdens de laserbehandeling worden zeer kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het gehele behandelde gebied vervangen waardoor striae vervaagt. Meer informatie vindt u op de pagina fractional laser.